ANASAYFA >> NÖBET EYLEMİ ÜZERİNE


 

Yaklaşık  iki  senedir  dile  getirdiğimiz   Milli Eğitim  Bakanlığı  Hariç   diğer  kamu  kurumlarında  çalışan  hemen  her  personelin  tutmuş  olduğu  nöbet  için  ücret  ödenirken ,Milli eğitim bağanlığının çalışanların en büyük kitlesi  öğretmenlere nöbet ücreti  ödenmemektedir.   nedense  bu  konuda  şimdiye  kadar  hiçbir  girişimde  bulunmayan  bazı sendikalar  ki   zamanında  yetkili  sendika  olmalarına  rağmen  yıllarca bunu   gündeme  getirmeyen  sendikalar  bu  konuda  bir  iki  senedir  yeni  uyanmış  gibi  bu  konuyu  gündeme  getirmektedirler.

 

Anayasamızda tanımını bulan ANGARYA kapsamında apaçık çelişkili olan zorunlu-ücretsiz okul nöbetini bugüne kadar gündeme getirmeyen  yılların sendikaları  reklam  ve siyaset  peşindedirler.

 

Genel seçimler öncesi  BU KONUDA ÇALIŞMA OLDUĞUNU SEZEN LER  konu üzerinden öğrencinin can güvenliğini takas edenler aymazlık içindedir!

 

            Süresiz bir nöbet boykotu sırasında bir  öğrencimize   kılına zarar gelse,  bu kararı veren sendikaların genel merkez kararları YOK hükmünde olacaktır. “Devlet bana ücret vermedi,  sendikam karar aldı, ben koridorda değildim, çocuk zarar gördü  veya öldü ” şeklinde bir savunmanın ulusal ve uluslar arası hukukta yeri, emsali yoktur! Olamazda  Hukuki  tarafını  bir  tarafa  bırakalım  işin  insani   ve vicdani  boyutu  ise  asla parayla  ölçülebilecek  bir  durum  değildir. 

 

Sayın  bakanımıza  çağrım şudur . Lütfen  önceki  bakanlarımız  gibi  olmayınız ve davranmayınız.  Bu  sorunun  çözülmesi  için   diğer  durumlar gibi  birilerinin  mağdur  olmasına  veya  birilerinin  ölmesine  gerek  kalmadan   bu  sorunun  bir an  önce  yasallaşması gerekmektedir.  Bilindiği  gibi  sendikamız  sözleşmeli  öğretmenlik  süresinde  diğer  sendikaların  aksine  her türlü  mücadeleyi  vermiş  yaşanılan  süreçte merhum  Metin  KURTÇU  gibi  bir  öğretmenimizi  kaybetmemiz  ise  her kesi  özmüş tür.  Yaşanılan  süreçte  sesi  çıkmayan  sendikalar  ise  bugün adeta  şov  peşindedirler. Çoğu profesyonel (maaşlı) sendika yöneticilerinin üyelerini eyleme sürme noktasında CESUR olmasını anlıyor  ve diyoruz  ki  siz  o zaman  nerelerde  idiniz .Yaşanılan  bu durumu  riski üyeye pay edip arka  planda  durmayı  asla  kabul  etmiyoruz.  Bu konuda  tüm sendika  başkanlarını  Ankara da toplanmaya  her türlü  girişimde  bulunmaya  davet  ediyorum.   Bu  sefer kendisini  şah  gibi  görenleri şah iseniz  şah gibi  davranınız diyor  meydana  çağırıyorum.   

   

Bakanımıza  da  sesleniyorum bugün  her  türlü  fedakarlığı  yapan  öğretmenlerimiz  bu konuda  da  fedakarladır.  Bakanlık  bana nöbet ücreti  vermedi  bana ne öğrenciden  demeyeceklerdir ve dememişlerdir.  Ama  bakanlık bu durumu suiistimal   edip süreci  uzatırsa  işinden çıkamaz durumlarla  karşılaşabilir. Allah korusun merhum yeni  efe canların durumu  yaşanırsa  o zaman  geç  gelen  adalete döner: Öte  yandan öğretmenlerimizin  bu  haklı  isteği  her  ne  kadar  sendikaları nöbet tutmama kararı   karar  alsa da  çoğunun  nöbet  yerinde  görev  yaptığını  gezdiğim  okullarda  görüyorum . Çünkü  öğretmenlerimizin  çoğu  öğrencinin  bir  tırnağını  dahi  zarar  gelmesini  istemez  ve  parayla da  ölçmez ölçmemiştir.  Eğer  sayın  bakanım  bugün  okullarımızda  sorunlar  yaşanmıyorsa  bilin ki  bu  fedakar  öğretmenler  sayesindedir.  Eğer siz  orada  rahat  çalışıyorsanız  eğitimde  yaşanılan  bunca  soruna  rağmen  işler  yolunda  gidiyorsa  öğretmenlerimizin  ve  sendikalarımızın yapmış  olduğu  bu  çağrıyı önemseyin  bir  an önce  her türlü  girişimde  bulunacağınıza  inancımızı  yitirmeyiniz.

 

Bu nedenle bakanlık , biran önce öğretmenlerin ve sendikaların bu haklı talebine cevap verecek düzenlemeyi hayata geçirerek, nöbet görevinin karşılığında ücret ödenmesini sağlamalıdır. Bu şekilde nöbet görevinde zorunluluk yerine gönüllük esası sağlanarak; eğer varsa gerçekten nöbet tutmak istemeyen öğretmenlerin yerine nöbet tutmak isteyen öğretmenlerin ücretlerini almaları suretiyle gönüllü ve verimli bir şekilde nöbet görevini yerine getirmesi sağlanmış olur. Allaha  emanet  ve sağlıcakla  kalınız 

                                                             Muhammed Sefa TETİKOĞLU

                                                                         Genel  Başkan