ESAS ALAN DEĞİŞİKLİKLERİ BİR AN ÖNCE YAPILMALIDIR!

   

Sendikamız Genel Başkanı Nihat AYDIN'ın  ''Alan Değişikliği'' Üzerine

Kamuoyu Açıklaması

DİPLOMAYA DAYALI ESAS ALAN DEĞİŞİKLERİ BİR AN ÖNCE YAPILMALIDIR! HALA YAN DAL GEÇİŞLERİNDEN  KENDİ ALANLARINA GEÇMEK İSTEYENLER VAR İSE HUKUKSAL OLARAK GEÇİŞ  YAPABİLMEKTELER!

 Sendikamıza  ‘’diplomaya yönelik alan değişikliği’’ üzerine bir çok mail gelmektedir.

Bilindiği üzere 4+4+4 sistemine geçildiği zaman  yaklaşık 45 bin  sınıf öğretmenin norm fazlası olacağını tüm sendikalar söylemişti. Bunun yanında  ‘yan dal’ adı altında üniversitede seçmeli olarak okutulan derslerden ders alanlar bu derslerin öğretmenliğine atanmışlardı.

Bu durumu etik bulmadığımızı ve sendika olarak çalışanların menfaatleri kadar ,eğitiminde nitelikli olması yönünde prensip edinmiş bir sendikayız.22 Ekim 2010 tarihinde kurulduğumuzdan bu yana hep bu ilkeyle,eğitimin en önemli sorunlarıyla mücadele ettik.Bu haklı mücadelenin sonucu olarak da eğitim adına birçok kazanımlar elde ettik.

     2012 Alan Değişikliği için Danıştay nezdinde açtığımız dava başlangıçta bizleri eleştiren öğretmenlerimiz’’Biz  Beden Eğitimine geçtik,Matematik dersine geçtik ,Zihin Engelliler Bölümüne geçtik,Teknoloji ve Tasarım dersine geçtik.  V.s..bizlerin bu hakkı deyip birçok ana branş öğretmeninide mağdur ettiklerinin farkında değillerdi.O süreçlerde bir çok sendika ve yetkili sendika dahil yan alan değişikliklerine itiraz etmediler.Eğitimin niteliği yerine üye çıkarları bahis oldu.Siyaset üstü kurulan sendikamıza kurulduğundan bu yana  üye sayıları çok az,sözleşmeli öğretmen sendikası,alan değişikliklerine karşı v.b söylemlerle bizlerin neyi savunduğunu görmezlikten gelerek büyük bir karalama kampanyasına girenler oldu.Sendikamız bu yüzden ilkesel olarak hep haksızlıklarla mücadele edip ,çalışanların din,ırk,cinsiyet ve siyaset görüşünü irdelemeden sorunsallığa dair çözümsel yaklaşımlarda bulunmuştur.Bu nedenle kurumsal kimliğini bu yöndeki sorumlulukla işlevsel hale getirmeye çalışmıştır.

     Alan Değişikliği davamızın ana temel esası şuydu;

1.Yan Alan geçişlerinin durdurulması,

2.Kendi esas alanında yada 2.bir esas alanı bitirmiş öğretmenlerin alanlarında öğretmenlik yapmaları,

3.Hiç bir belge almadan Zihin Engelliler Sınıf Öğretmenliği ve Teknoloji Tasarım alanına geçen öğretmenlerin atamalarının iptali yönündeydi.

          Danıştay ilgili dairesi öncelikle yürütmeyi durdurma talepli davamızda kısmi olarak yürütmeyi durdurma kararı vermiş böylelikle Zihin Engelliler Sınıf Öğretmenliği ile Teknoloji Tasarım Öğretmenliğine geçenlerin kendi alanlarına geçmesi gerektiğine karar vermişti.

Bunun üzerine bu dava gerçekten zaman içerisinde bu alanlara geçip pişman olmuş öğretmenlerimizi çok mutlu etmişti. Dava kararına istinaden MEB ile görüşmüş bunun üzerine hem MEB hem de sendikamız 81 il valiliğine yazı yazarak dava sonucunun uygulanmasını istemiş,böylece bu alanlarda pişman olanlar kendi alanlarına geçiş yapmışlardı.Bunun yanında geçmek istemeyenlere de MEB 540 saatlik kurs sertifikası vermek zorunda kalmıştı.

       Yani bugün birçok öğretmenimizin;’’ neden 3 yıldır diplomaya dayalı alan değişikliği yapılmıyor ?’’sorusunun yanıtında ki temel sorun kaynağı da 4+4+4 sisteminin o zamanki yarattığı plansız yapılan yan alan adı altında ki geçişlerdir.

Bizler her zaman her eğitimcinin kendi esas alanında çalışması gerektiği düşüncesindeyiz.Yan alan geçişlerini o dönem fırsata çevirmiş bir çok kişi  gittikleri yerlerdeki okullarda kendi alanında çalışan öğretmenleri de norm fazlalığına düşürdüklerini ,mağdur ettiklerini düşünemediler.Bunun yanında atama bekleyen öğretmenler de bu geçişlerle mağdur olmuşlardır.Tabii ki burada direkt bu durumun unsuru öğretmenlerimiz değildir.Bu uygulamayı o dönem başlatanların  ve TTK’nın  büyük hatası vardır.Bu durumu görüşmelerimizde çoğu MEB yetkiliside kabul etmişlerdir.

          Bugün kendi alanına geçmek yada 2. bir üniversite okuyup başka öğretmenlik alanını bitirmiş veya diğer deyişlede diplomaya dayalı alan değişikliği istemleri en temel haktır.Biz zaten en başından beri bunu savunmaktayız.Eğer bunların içinde o dönemde yan alandan geçenler varsa da bu öğretmenlerimizin de kendi alanlarına geçme hakları hukuken bulunmaktadır.

Yani bu durumda olan öğretmenlerimizin ayrıca MEB’in ‘’Alan Değişikliği’’yapmasına gerek kalmadan hukuki olarak 2012 Danıştay davamız emsal kararı doğrultusunda kendi alanlarına geçiş yapabilirler. Bu konuda en son yakın zamanda bir üyemizi kendi alanına hukuk mücadelesiyle geçirmiş bulunmaktayız.Danıştay davalarında bu tür emsallerde süre kişinin kurumuna vereceği yani ‘’kendi alanıma dönmek istiyorum .’’dilekçe talebiyle idari hukuk yolu açılır.

Yan alanlardan 2012 yılında geçiş yapmış ve şuan kendi alanlarına geçmek isteyen öğretmenlerimiz varsa bu konuda rehber oluruz. Sendikamız ile iletişime geçtiklerinde kendileriyle yakından ilgilenilecektir.Bizler her daim MEB’in yan dal yada yan alan adı altında ki alan değişikliklerinin her zaman yeni sorunlar yaratacağını bu nedenle Esas alanlara yada diplomaya dayalı veya 2.bir üniversite okuyup başka bir öğretmenlik alanını bitirmiş öğretmenlerin kendi alanlarına dönüşlerinin yapılmasını yine daha önce başka alanlara geçmiş olanlarında kendi alanlarına geçmelerini etik buluyoruz.Olması gerekende budur.MEB 3 yıldır yan alanlara geçişleri yapmamakla doğru buluyor yalnız kendi alanlarına geçmek isteyenlerin önünü kapatmasını da yanlış bulmaktayız.

    -Sendikamız kazanımları ve çalışmaları;

1-Sözleşmeli Öğretmenliğin sonlandırılması ve 04/06/2011 yılındaki kararname ile kadroya geçiş kazanımı.Yeniden uygulanmaya çalışılan sözleşmeli öğretmenliği de Danıştay da dava etmiştir.

2-Sözleşmeli geçen sürelerde müdür yetkili  öğretmenlik yapanların bu sürelerinin MEBBİS’e işlenmesi ve idarecilikten sayılması.

3-Yan alan davası yani kendi esas alanlarından yan dala geçiş yapanların iptali. Böylece kendi alanlarına geçmek isteyenler alanlarına geri dönmüştür. Hala bu durumda kendi alanına geçmek isteyen öğretmenlerimiz var ise sendikamız ile irtibat kurabilirler.

4-Bildirim yapılmadan norm fazlası olan öğretmenlerin bulunduğu yerde çalışma isteği.

5-Bilişim ve Teknoloji öğretmenlerinin kaldırılan derslerinin yeniden MEB ve TTK görüşmemiz sonucu koyulması.

6-Promosyon haksızlığına uğrayan öğretmenlerimizin promosyonlarının hak edişlerini almalarının sağlanması.

7-Nöbet görevinin ücrete yansıması konusunda diğer sendikalarla birlikte hareket edilip kazanım elde edilmesi.

8-Kılık-Kıyafet konusunda esnek kıyafet uygulamasının demokratik ve çağdaş eğitimciye yakışır şekilde olması için gayret gösterilmesi ve bu normlarla hareket edilmesi.

9-Öğretmen dışındaki eğitim çalışanlarının da ‘’eğitim hazırlık ödeneği’’ alması için Meclis’te girişimlerde bulunulması.

10-Ek ders ücretlerinin günümüz koşulları göz önünde bulundurularak yükseltilmesi.

11-Taban Maaşların Avrupa normlarına göre yükseltilmesi.

12-Eğitim çalışanın gereksiz angaryalardan kurtarılması.

13-Eğitim çalışanının moral olarak kendini iyi hissetmesi ve özlük-sosyal haklarının iyileştirilmesi.

14-Kurumlarda mobbing yapan idarecilerin görevden uzaklaştırılması.

15-Eğitim zayiatı yada şehidi olmuş çalışanların yakınlarına süre yılına bakılmaksızın maaş bağlanması.

16-Uzun süreli hastalıklarda yani kanser v.b durumlarda çalışana hem moral hem de maddi yönden destek sağlanması.

17-Eğitim çalışanlarına özellikle ulaşımı zor olan büyük şehir yada kırsal alanlarda taşıt yardımı,lojman ve yakıt yardımlarının yapılması.

18-Kampüs tarzı bölgesel okulların yaygınlaştırılıp içinde yurt,sosyal alan ile tüm sportif alanların içinde olması.

19-Sendikamız bir eğitim çalışanın en önemli unsurunun dinlenme ve moral olarak kendisini iyi hissetmesi olduğuna inanmaktadır. Böylece var olan kısıtlı imkanlarına rağmen  kendi üyelerine yada üye olacaklara sponsor olarak anlaştığı yerlerde tatil ve dinlenme imkanı sunmaktadır.

20-Sendikamız siyaset odaklı yada herhangi bir ideolojik,dinsel yada başka  grupsal odaklı örgütlenme biçimlerinin karşısındadır.

 

         Eğitim Söz-Sen’li olmak bir ayrıcalıktır.Sendikamızdabirleşelim,örgütlenelim ve haklarımızı  birlikte kazanalım.

                                                                                                                Nihat AYDIN

                                                                                                               Genel Başkan

   

Eklenme Tarihi: 08-10-2016