8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜNÜZ KUTLU OLSUN!

   

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününüz  Kutlu Olsun...


 

      8 Mart 1857 yılında ABD'nin New York kentinde bir dokuma fabrikasında 40.000 kadın işçi iş koşullarının düzeltilmesi için greve başladı.

Fakat polisler kadın işçilere saldırıp fabrikanın kapılarını kapadılar.Ardından fabrikada yangın çıktı ve kapının önüne kurulan barikatlardan kaçamayan 129 kadın işçi hayatını kaybetti.

       1910 yılında Danimarka'nın Kopenhag kentinde 2.Enternasyonele bağlı kadınlar konferansında Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin,1857 yılında tekstil fabrikasında hayatlarını kaybeden kadınların anısına 8 Mart'ın İnternational Women's Day(Dünya Kadınlar Günü)olması yönünde öneri sundu ve öneri oy birliği ile kabul edildi.

       1921 yılında Moskova'da yapılan Uluslararası Kadın Konferansında  8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nün adı ''8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ''olarak değiştirildi.

       Ülkemizde de ilk kez 8 Mart Emekçi Kadınlar Günü olarak 1921 yılında kutlanmaya başlamıştır.

 

   1857 yılından bu yana baktığımızda Dünya ölçeğinde kadınların bir çok yönde haklar edindiğini söyleyebiliriz.Fakat buna daha gerçekçi objektif bir gözle bakarsak beklenen hakların ve gelişmelerin dünyanın her yanında aynı eşdeğerde olduğunu söyleyemeyiz.

      Ülkemizde de durum çok farklı değildir.Gelenek ve göreneklerimizde ,kültürümüzde kadına büyük bir değer verilirken ne yazık ki genel pratik uygulanmasında kadınlarımızın her yönden asimile edildiği ve sistemin kendi çarkı içerisinde kadını her yönden sömürdüğü görülmektedir.Bunun yansıması karşımıza  yüz binlerce kayıt dışı çalışan işçi kadınlar olarak,sokakta dövülen,sövülen,bıçaklanan,vurulan ve katledilen kadın olarak,toplumsal mekanlarda tacize uğrayan kadınlar olarak,aile içinde yine şiddete uğrayan kadın olarak,ekonomik bağımsızlığının önü kesilen kadın olarak,emeğinin karşılığını alamayan kadın olarak karşımıza çıkıyor.Yine bunun yanında siyasi arenada bile haklarının kısıtlandığını görmekteyiz.Bunun en büyük örneği parlamenter sistemdeki kadın kota uygulamasıdır.

     8  Mart aslında tüm kadınların onuru,hakları adına başlatılmış bir mücadele günüdür.Bu yüzden bugün sıradan bir gün değildir.Her günü sistemin kendi çarkı içerisinde yozlaştırdığını onun anlamını boşalttığını ve kendi çıkarları üzerine kullandığını biliyoruz.8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü sıradan yada basite indirgeyip hediyelerle burjuvazinin sömürdüğü kadınlar üzerinden yine bu günü kullanarak rantlar elde ettiği bir gün değil mücadelenin günüdür.Kadının toplumsal statüsü,kişiliği ve iş hayatındaki çalışma haklarına sahip çıkma günüdür.

     Azınlıkta da olsa ülkemizde de bu mücadeleyi onuruyla gururla her türlü bedele rağmen sürdüren kadınlarımız geleceklerine,kimliklerine ve toplumsal duyarsızlığa karşı ezilen tüm kadınlar adına yürütmektedirler.Kadın-erkek demeden toplumsal birey bilinci ile erkek egemen erkin gücün egoist yapısının sömürü düzenini yıkmak ve adil eşitlikçi bireylerin insanca yaşayabileceği bir dünya yaratmak öncelikle kadınlarımızın kendi güçlerinin,üretkenliklerinin farkına varmasında yatıyor.

    Bu nedenle YAŞASIN 8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ diyor ve tüm kadınların onurlu mücadelesini destekliyor,önlerinde saygıyla  eğiliyoruz.

     Tüm kadınların Emekçi Kadınlar Günü'nü kutlarız.

 

                                                                                                                                                    EĞİTİM SÖZ-SEN MYK

 

Eklenme Tarihi: 08-03-2017